De mic copil mi-a plăcut pasca, dar a trebuit să cresc un pic să înteleg de ce se face în anumite momente ale anului. Mă tot întrebam ce înseamna și cum să faci pasca exact ca la manastire. Pasca este ca o pâine rotundă, gustoasă, seminificând promisiunea învierii trupurilor şi a vieţii veşnice. Dulceaţa aluatului sugerează împlinirea sufletească ce urmează strădaniei din post. Pasca este dusă obligatoriu la biserică, pentru a fi sfinţită. Prin stropire cu vin, paca devine ritualic o reprezentare a jertfei Mântuitorului.
Asteptam parerile voastre si comentarile legate de aceasta reteta.

Pasca exact ca la manastire
Ingrediente
- Blat
400 ml lapte
800 g faina
12 g drojdie uscata
5 galbenusuri
230 g zahar
coaja de lamaie
5 g sare
1 lingurita esenta vanilie
1 lingurita esenta rom
40 g stafide
160 g unt
50 g ulei
- Compozitie interior
600 g branza dulce de vaci
50 g smantana
2 oua
250 g zahar
50 g gris
Sare
60 g stafide
- Decor
1 ou
Instructiuni
- Primul pas punem laptele la incarzit dar atentie nu il fierbem, trebuie sa fie doar caldut.
- Luam faina si o punem intr-un bol, dupa care adaugam drojdia intr-o parte a bolului.
- Adaugam 3-4 linguri din laptele cald peste drojdie si amestecam ca sa facem plamada. Lasam la dospit.
- Urmatorul pas este sa amestecam galbenusurile cu zaharul.
- Dupa ce zaharul s-a topit adaugam coaja de lamaie, sarea, esenta de vanilie, esenta de rom, restul de lapte si omogenizam.
- Acum ca plamada a crescut adaugam ingredientele lichide peste cele solide si framantam pana toata faina se incorporeaza complet.
Apasa butonul de abonare din coltul din dreapta jos pentru a fi alaturi de noi la retetele urmatoare si Nu uita daca eu pot sa o fac o poti face si tu. In continuare adaugam treptat untul topit si framantam.
- Dupa ce untul s-a incorporat adaugam uleiul treptat si framantam din nou.
- Adaugam stafidele si framantam dupa care lasam la dospit circa 1 ora la loc caldut.
- Intre timp ne apucam de compozitia din interior si punem branza dulce intr-un bol.
- Dupa care adaugam smantana, ouale, zaharul, grisul, sarea, stafidele si amestecam bine.
- Dupa ce aluatul a crescut luam o bucata din el si intindem intr-un cerc cu grosimea de circa 5 mm cat tava noastra de copt ca sa facem baza. tUrmatorul pas este sa impartim aluatul in 4 parti egale, dupa care facem 4 fitile lungi cam de 65 cm lungime.
- Luam 2 cate 2 si le impletim in acest fel. Le asezam in tava pe marginea ei.
- Urmatorul pas este sa punem compozitia din interior. Dupa aceasta acoperim cu un prosop si mai lasam la dospit 10-15 min.
- Acum batem un ou si dam peste pasca. Bagam la cuptorul preincalzit la 190 grade circa 40-50 min sau pana acesta s-a copt.
Speram ca ti-a placut reteta noastra , iti doresc pofta buna si nu uita sa dai abonare si like pentru a ne sustine in realizarea mai multor retete.