Ne am hotarat ca trebuie sa facem paine de casa asa ca am inceput cu 2 tipuri de paine cu ulei de masline. Focaccia si Paine rotunda sunt doua paine in care am folosit uleiul de masline. Ulei care in ceea ce priveste continutul de vitamina K, acizi grasi si minerale este mai bun decat cel de floarea soarelui. Uleiul de masline nu interfereaza cu echilibrul acizilor grasi omega 6 și omega 3. In timp ce uleiul de floarea soarelui poate creste raportul acestor acizi grasi.
Voi cu ce preferati sa gatiti ulei de masline sau ulei de floarea soarelui?
Asteptam parerile voastre si comentarile legate de aceasta reteta.
Focaccia si Paine rotunda
Ingrediente
- Paine rotunda
500 g faina
2 lingurita sare fina
15 g drojdie proaspata
1 lingurita zahar
300 ml apa
30 ml ulei masline
- Focacia
500 g faina
2 lingurite sare fina
15 g drojdie
350 ml apa
30 ml ulei masline
- Topping
30 ml ulei masline
15 ml apa
1 lingurita sare mare
rozmarin
Instructiuni
- Incepem aceasta reteta de paine rotunda cu ulei de masline prin a pune faina intr-un bol.
- Adaugam sarea si mixam sa se distribuie uniform in compozitie.
- Urmatorul pas este sa incalzim apa , atentie apa trebuie sa fie calduta nu fierbinte.
- Acum luam drojdia si o sfaramam cu furculita.
- Mai adaugam zaharul si apa calduta.
- Dupa aceasta lasam la activat 10 min.
- In continuare facem un loc in mijlocul fainii si adaugam drojdia activata, uleiul de masline, apa ramasa si ne apucam de amestecat.
- Amestecam pana devine un aluat lipicios.
- Punem faina pe masa, punem aluatul si ne apucam de framantat, tragand de aluat cu podul palmei spre exterior.
- Impaturim si tragem iarasi. Invartim aluatul un sfert si repetam operatiunea. Framantam in acest fel pana devine un aluat fin.
- Dupa aceasta il punem in bol in care am dat cu ulei, il acoperim cu un prosop si il lasam la dospit circa 1 ora.
- Aluatul este gata cand apasam cu degetul pe el si revine la loc.
- Punem putina faina pe masa si rasturnam aluatul, dupa care ne apucam de framantat ca sa scoatem bulele de aer.
- Ungem o tava cu ulei, formam o bila din aluat si o asezam in tava. Cu un cutit sau cutter taiem modelul dorit.
- Mai lasam la dospit 30 min.
- Bagam la cuptorul preincalzit la 240 C circa 30-35 min sau pana capata o culoare maronie.
- Ca sa verificam daca s-a copt, batem in fundul ei si trebuie sa sune a gol.
Apasa butonul de abonare din coltul din dreapta jos pentru a fi alaturi de noi la retetele urmatoare si Nu uita daca eu pot sa o fac o poti face si tu. - Acum ne apucam de Focaccia si punem faina intr-un bol.
- Adaugam sarea si mixam sa se distribuie uniform in compozitie.
- Urmatorul pas este sa incalzim apa , atentie apa trebuie sa fie calduta nu fierbinte.
- Acum luam drojdia si o sfaramam cu furculita.
- Mai adaugam si apa calduta.
- Dupa aceasta lasam la activat 10 min.
- In continuare facem un loc in mijlocul fainii si adaugam drojdia activata, uleiul de masline, apa ramasa si ne apucam de amestecat.
- Atunci cand ingredientele s-au incorporat in aluat, punem faina pe masa si rasturnam aluatut.
- Framantam 5-10 min. razuind aluatul de la exterior spre interior.
- Punem putin ulei in bol, il acoperim cu un prosop si lasam la dospit circa 1 ora.
- Ungem o tava sau un vas de yena de 25×35 cm, cu ulei si rasturnam aluatul intaintru si il uniformizam cat tava.
- Acoperim cu un prosop si mai lasam la dospit 40-45 min.
- Urmatorul pas este sa facem topingul si punem intr-un bol uleiul de masline apa si o lingurita de sare mare.
- Luam aluatul si apasam cu degetele in ies ca sa facem gropite. Dupa aceasta punem toppingul deasupra.
- Mai adaugam rozmarin.
- Bagam la cuptorul preincalzit la 220 C circa 20 min pana devine aurie.
- Dupa ce am scos de la cuptor mai turnam ulei deasupra.
- Speram ca ti-a placut reteta noastra , iti doresc pofta buna si nu uita sa dai abonare si like pentru a ne sustine in realizarea mai multor retete.
Video
Notite
Brutarie